Hoe zit het met jouw werkplezier en bevlogenheid?

20 november 2018

Laat ik maar gelijk duidelijk zijn: ik vind niet dat iedereen zo nodig ‘bevlogenheid’ moet laten zien. Maar als ik lees dat 19% van de medewerkers elke dag een slechte dag heeft is er wel iets aan de hand. Misschien heb jij ook wat tegenslag: een traag werkend IT systeem, ellenlange zinloze vergaderingen, extreme drukte, chaotische werkomgeving of te weinig ondersteuning waardoor jij minder werkplezier ervaart. Door deze dagelijkse hinderpalen dwalen we soms af van onze passie. Om weer te voelen waar je het allemaal voor doet kan het helpen om in gedachten terug te gaan naar het moment dat jij besloot voor dit vak te kiezen. In dit blog deel ik met je hoe dit bij mij ging. En ik geef je enkele vragen ter overdenking mee.

Terug naar hoe het begon en hoe mijn bevlogenheid groeide

Ik werkte bij een trainingsbureau dat conflictbeheersingstrainingen gaf bij gemeentes, UWV’s, sociale diensten, woningbouwverenigingen en stadstoezicht. Bij veel teams viel het me op dat men klaagde over het management, andere afdelingen, de regels en de systemen die niet werkten. Medewerkers waren geregeld gefrustreerd en het was geen uitzondering dat mijn training begon met een half uur leeglopen, voordat de cursisten ruimte hadden voor de training.

Ik begreep goed dat ze soms zo gefrustreerd waren dat ze burgers niet al te aardig te woord stonden. Als reactie daarop werden burgers boos. Het enige wat ik met mijn opdracht als trainer kon doen was luisteren en een verslag schrijven waarin ik de problemen beschreef. Ik realiseerde me dat mijn training en de begeleiding die we gaven bij het maken van agressiebeleid maar gedeeltelijk hielp bij de teams waar zo veel in de onderstroom speelde.

Deep Democracy

Sandra Bouckaert Deep Democracy: artikel polarisatie zondebokToen Deep Democracy op mijn pad kwam vond ik het meteen een prachtige methode om mee te werken in groepen. Ik volgde de Deep Democracy opleiding, en alsof ik het besteld had was er meteen een team dat teamcoaching wilde. Een team receptie. De metaforen uit Deep Democracy, de ijsberg, het groepsbewuste en groepsonbewuste, de ‘vissen’ (issues) die ontstaan, spraken meteen tot de verbeelding. Iedereen begreep onmiddellijk waar ik het over had. Het gevoel voor het eerst echt grip te krijgen op dit soort ongrijpbare processen was magisch.

De groepsgerichte aanpak, in plaats van de interventies op individuen gericht, werkte perfect om samenwerkingsvraagstukken aan te pakken. Zo was er een medewerker, laten we hem Harold noemen, die studeerde naast zijn baan als receptionist. Tijdens het baliewerk was er vaak niets te doen. Hij pakte dan zijn tablet en ging studeren. Soms was hij zo verdiept in wat hij aan het bestuderen was dat hij te laat opmerkte dat er iemand voor zijn balie stond. De andere teamleden vonden dit geen professionele houding naar de klant toe. Hij dreigde de zondebok van het team te worden.

Magie

Met mijn nieuwe ‘Deep Democracy-bril’, benaderde ik het probleem vanuit de groep. Volgens de Deep Democracy gedachte zijn we allemaal in het groepsonbewuste met elkaar verbonden. Het idee dat wij afgescheiden individuen zijn is een illusie. Dat betekent dat Harold niet de enige is met dit gedrag. Plus dat er meerdere mensen zijn die daar last van hebben. Bovendien moest ik dit thema in mezelf ook herkennen. Ik opende de volgende teamcoachingssessie met een eigen ervaring rondom teamsamenwerking en deelde een voorbeeld waarin ik het lastig vond om zowel aan mijn eigen behoeften tegemoet te komen als aan de teamnorm te voldoen.

Na mijn opening waren er meerdere medewerkers die opbiechten dat zij soms ook op hun telefoon bezig waren tijdens het werk.  Zonder dat iemand zondebok werd konden we vervolgens het onderwerp open bespreken en gedragen teamafspraken maken rondom verwachtingen en groepsnormen. Deze eerste ervaring met Deep Democracy maakt dat ik de methode ben gaan gebruiken in mijn teamcoaching en dat ik instructor ben geworden, zodat ik deze mooie methode door kan geven aan anderen.

Hoe breng je een gesprek over bevlogenheid op gang in je team?

Kun jij je nog het moment herinneren waarom je het vak gekozen hebt wat je nu doet? Wat was jouw vonk? Wanneer en waar is het vuurtje bij jou aangestoken? Wat brengt jou opnieuw in contact met je passie voor je vak? Is daar nog iets voor nodig? En welke actie ga je ondernemen om jezelf hierin bij de hand te nemen?

Deze vragen zijn ook mooi om met je team een gesprek over te hebben. De keren dat ik dit deed in teams deelden we bijzondere verhalen en vertelden teamleden met enthousiaste blikken waarvoor ze elke ochtend hun bed uit kwamen. Dat werkte hartverwarmend en aanstekelijk.

Wil je zo’n gesprek met je team eens laten faciliteren en daaraan een teambuildingssessie koppelen? Waarin je eens kijkt welke talenten je in je team hebt en hoe je daarvan meer gebruik kunt maken bijvoorbeeld? Als je een sessie op maat wil, laat het me gerust weten en stuur me een mailtje.

Geef een reactie